top of page

KOULUN HISTORIA

Sodan jälkeen yhdistys ”Evangeliska Unga” sai idean perustaa evankelisen kansanopiston ja eräässä kokouksessa joulukuussa 1946 perustettiin takausyhdistys, jonka tehtävänä oli koulun ylläpitäminen. Vaikeuksista huolimatta koulu pystyi aloittamaan toimintansa kesäkuussa 1947. Sodan jälkeen oli pulaa kaikesta, kiitollisena koulu sai vastaanottaa ison määrän omenoita koulun vihkiäisiin marraskuussa 1947. Emäntä G.Selenius ja käsityönopettaja H.Lindqvist valmistivat uuniomenoita ja vaniljakastiketta todelliseksi herkkuateriaksi vihkiäisiin.

Yhdistys ”de evangeliska unga” teki kovasti töitä alusta asti kerätäkseen lahjoituksia, näin he pystyivät jakamaan stipendejä köyhille oppilaille, joilla ei muuten olisi ollut mahdollisuutta opiskella täällä. Tämä perinne jatkui vuoteen 2012, koululla oli vuosittain oppilaita Virosta, Latviasta, sekä Suomesta.

​

Koulun opinto-ohjelma on vaihdellut vuosien varrella, mutta kristillinen näkökulma on ollut aina pohjana. 1970 luvulla kansanopistoille tehtiin rakennellinen muutos, kun yleinen opintoohjelma ei enää kiinnostanut oppilaita. Koulu perusti erilaisia linjoja joista voidaan mainita kehitysmaa-linja, myöhemmin yhteiskunta-juriidinen linja, lähetystyö ja kulttuurilinja, filmi-ja videolinja, journalistilinja, balttisen kulttuurin linja, opintolinja sekä kudontalinja. Vähitellen kehitettiin myös uusi ilmaisutaidonlinja.

 Suomen kahdella ruotsinkielisellä evankelisella kansanopistolla on monta yhteistä nimittäjää, ja vuonna 2019 aloitettiin yhdistymissuunnitelmat.

 

Koulut ovat etsineet yhteistä polkua ja elokuussa 2011 ruotsinkielisen evankelisen kansanopiston yhteinen takuuyhdistys haki lupaa ylläpitää kansanopistoa, joka toimii sekä Vaasassa että Hangossa.

 Tammikuusta 2012 alkaen muodostamme yhdessä Vaasan evankelisen kansanopiston kanssa Evangeliska folkhögskolan i Svenskfinland. Hangon opiskelijamäärä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi suuri, joten vuoden 2013 jälkeen Hangossa ei ole ollut kansanopistotoimintaa. Koulun hallitus päätti aloittaa kuntouttavan työtoiminnan pitkäaikaistyöttömille. Toiminta alkoi keväällä 2014 ja jatkuu edelleen.

​

Vieraskotitoiminta A rakennuksessa aloitettiin koulun tukemiseksi ja se laajeni, kun B rakennus valmistui 1990. Uusi rakennus toimi lähinnä asuntolana oppilaille kouluvuoden aikana. B-puolen rakentaminen aloitettiin vuonna 1989.

 

Rakennus oli valmis heinäkuussa 1990, jolloin senhetkinen puolustusministeri ja kansanedustaja Elisabeth Rehn vihki sen.

B-talossa on 12 huonetta, jokaisessa on wc ja suihku, sekä kaksi oleskelutilaa, joissa on avotakka, TV ja täysin varustettu keittokomero. Rakennuksen yhteydessä on sauna. Nykyään rakennuksessa toimii vieraskoti vuoden ympäri.

“Ole kuin kotonasi!"
 
Folkiacenter on kodikas vierastalo, jossa voit nauttia Hangon kauniista luonnosta.
Kuva 1.jpg
bottom of page