KOULUN HISTORIA

Sodan jälkeen yhdistys ”Evangeliska Unga” sai idean perustaa evankelisen kansanopiston ja eräässä kokouksessa joulukuussa 1946 perustettiin takausyhdistys jonka tehtävänä oli koulun ylläpitäminen. Vaikeuksista huolimatta koulu pystyi aloittamaan toimintansa kesäkuussa 1947. Sodan jälkeen oli pulaa kaikesta, kiitollisena koulu sai vastaanottaa ison määrän omenoita koulun vihkiäisiin marraskuussa 1947. Emäntä G.Selenius ja käsityönopettaja H.Lindqvist valmistivat uuniomenoita ja vaniljakastiketta todelliseksi herkkuateriaksi vihkiäisiin.

Perinne joka on ollut mukana alusta asti on suositut toveripäivät, viilonloppu kerran vuodessa jolloin entiset ja nykyiset oppilaat viihtyvät yhdessä kristillisessä ilmapiirissä. Tämä kuvaa sitä miten tärkeä koulu on monelle ollut, kun he palaavat joka vuosi toveripäiville.

 

Yhdistys ”de evangeliska unga” teki kovasti töitä alusta asti kerätäkseen lahjoituksia, näin he pystyivät jakamaan stipendejä köyhille oppilaille joilla ei muuten olisi ollut mahdollisuutta opiskella täällä. Tämä perinne jatkuu edelleen,koululla on vuosittain oppilaita baltian maista, Virosta ja Latviasta, sekä Suomesta.

Koulun opintoohjelma on vaihdellut vuosien varrella, mutta kristillinen näkökulma on ollut aina pohjana. 1970 luvulla kansanopistoille tehtiin rakennellinen muutos, kun yleinen opintoohjelma ei enää kiinnostanut oppilaita. Koulu perusti erilaisia linjoja joista voidaan mainita kehitysmaa-linja, myöhemmin yhteiskunta-juriidinen linja, lähetystyö ja kulttuurilinja, filmi-ja videolinja, journalistilinja, balttisen kulttuurin linja, opintolinja sekä kudontalinja. Vähitellen kehitettiin myös uusi ilmaisutaidonlinja.

Kevät retkellä Pohjanmaalle on pitkään jatkunut perinne. Alunperin rehtori matkusti tapaamaan muita opettajia ja oppilaita Pohjanmaalla, mutta jo jonkin aikaa oli oppilaatkin lähteneet mukaan ja yhdessä he osallistuivat uskonnollisiin tapahtumiin ja kokoontumisiin. Koulun oppilaat ovat usein järjestäneet tapahtumiin tekemistä kun laulu ja teatteri esityksiä. Oppilaille on myös esitelty paikallisia nähtävyyksiä.


Samalla tavalla on myös Baltian matkasta tullut perinne joka varmistaa että eri maiden opettajat ja oppilaat ovat oppineet toistensa maiden historiasta ja kulttuurista. Koulun filmi- ja videolinja kuvaa matkasta videon koulutyönä joka vuosi.

Kun ajatellaan että koulu täytti 70 vuotta vuonna 2017, on se edelleen toimiva, kodikas ja huoli lähimmäisistä elää vahvana. Monet oppilaista ovat palanneet opettajiksi ja monet koululla työskennelleistäkin ovat palanneet.

Tullakseen isommaksi ja yhdessä vahvimmiksi. Hangon evankelinen kansanopisto yhdistyi Vaasan evankelisen kansanopiston kanssa tammikuussa 2012, yhdessä ne muodostavat Evangeliska folkhögskolan i Svenskfinland.

 

Vieraskotitoiminta  B-puolella aloitettiin koulun tukemiseksi ja se laajeni kun A-puolen rakennus valmistui 1990. Uusi rakennus toimii lähinnä asuntolana oppilaille kouluvuoden aikana. A-puolen rakentaminen aloitettiin vuonna 1989. Rakennus oli valmis heinäkuussa 1990, jolloin senhetkinen puolustusministeri ja kansanedustaja Elisabeth Rehn vihki sen.

Talossa on 12 huonetta,jokaisessa on wc ja suihku, sekä kaksi oleskelutilaa joissa on avotakka, TV ja täysin varustettu keittokomero.

“Ole kuin kotonasi!"
 
Folkiacenter on kodikas vierastalo, jossa voit nauttia Hangon kauniista luonnosta.

Folkiacenter sijaitsee Hangon keskustassa,

lähellä rantoja ja nähtävyyksiä.

Esplanadi 61

10900 Hanko/ info@folkiacenter.fi

KYSYMYKSIÄ? TAVOITAT MEIDÄT NUMEROLLA:

+358 (0) 50 358 7987

© 2019 Folkiacenter

  • Facebook Basic Black